Fizik II - Bölüm 7: Manyetizma
Manyetik alan olan uzayın herhangi bir bölgesinde eğer içerisinden akım geçen bir tel var ise, bu tel üzerinde manyetik alanın uyguladığı bir kuvvet olacaktır.
$$ \vec{F} = I \hspace0.1em \vec{\ell} \times \vec{B} \hspace2em \\ \tag{7.1}$$
Burada $\ell$ akım geçen telin manyetik alan içerisinde kalan kısmının uzunluğu, $\vec{\ell}$ ise akımla aynı yönde ve büyüklüğü $\ell$ olarak tanımladığımız bir vektördür. Buradan da görüleceği üzere eğer akım manyetik alana paralel ise üzerinde bir kuvvet hissetmeyecek, manyetik kuvvetin bütüklüğü manyetik alan ile $\vec{\ell}$ birbirine dik olduğunda maksimum olacaktır. $F = I \ell B \sin{\theta}$.
Bu denklemden şu sonuçları çıkarabiliriz :
Düzgün manyetik alan ve düz tel için manyetik kuvvet hesabı yapmayı biliyoruz. O halde daha önce de bir çok kez yaptığımız gibi yine integral yöntemine başvuralım. Kabloyu o kadar küçük parçalara bölelim ki manyetik alan bu küçük kablo parçası boyunca değişmeye fırsat bulamasın ve yine bu parça düz olarak kabul edilebilinsin. Bu durumda $dl$ uzunluğundaki bu kablo parçası üzerindeki manyetik kuvvet;
$$d\vec{F} = I \hspace0.1em d\vec{\ell} \times \vec{B}$$
Bütün parçalar üzerindeki kuvvet bulunduktan sonra hepsini toplayarak manyetik alanın elektrik akımına uyguladığı net kuvveti bulabiliriz.
$$ \vec{F} = I\,\int{ d\vec{\ell} \times \vec{B}} \hspace2em \\ \tag {7.2} $$
Burada integralimizin limitlerini içerisinden akım geçen tel belirleyecektir. Bu integrali kablonun yalnızca manyetik alan kısmı üzerinde almamız kafi olacaktır.